Recept objavljen: 12-02-2014 15:01
Pljeskavica zauzima veoma važno mesto medju srpskim receptima i spada u tradicionalno neodoljivo izdašno srpsko jelo. Tradicionalno se služi uz luk i kajmak.
Svi koji posećuju Srbiju, trebali bi pored rakije, za koju su već sigurno čuli i za koju su se već pripremili ;) da okuse i deo srpske tradicije.
Treba napomenuti da je pljeskavica zaštićen srpski brend i da spada u omiljena i najčešća jela u Srbiji, posebno kada je u pitanju brza hrana; vrlo je ukusna i zasitna..
Postoje razne varijacije pravljenja pljeskavice ; neki prave pljeskavice od povrća, neki od krompira, neki vole začinjene, pikantne dok drugi odnosno većina pravi pljeskavice, tradicionalno od mlevenog mesa.
Obično se servira u somunu ili lepinji uz razne priloge poput paradajza, krastavca, majoneze, cvekle, zelene salate i mnogih drugih..
Džejmi Oliver je čak imao nameru da poseti Srbiju i proba srpska jela ali nije mogao, pa je poslao svoje ”izviđače”, koji su se po meni nalupetali žestoko, jer su nas povezali sa Azijskom kuhinjom; ne znam u kom delu Beograda su boravili kada su očigledno pobrkali i obroke i kontinente..a možda zbog silnih brojnih kineskih radnji nas i pomešaše sa precima iz Azije..auuuu..
...a ti, Džejmi, brate, tebi sve pohvale ali kad si obišao pola Evrope, mogao bi lično i da svratiš u Srbiju, a ne da šalješ ove tvoje, što ne znaju ni na koji kontinet su sleteli :))
4
osobe

Mleveno meso
500 grama

Jaja
4 komada

Kisela pavlaka
200 grama

Brašno
4 kašike

Prašak za pecivo
1 komad

Crni luk
mala glavica

Beli luk
1-2 čena

Ulje

Kuhinjska so

Biber u prahu

Mešavina začina